Pioenrozen verzorgen

Ze hebben dorst!

Als je pioenrozen ontvangt, hebben ze vast en zeker dorst! Wij helpen je bloemen om onderweg gehydrateerd te blijven met een vochtzakje, dat volledig bio afbreekbaar is. Eenmaal bezorgd, staan ze graag zo snel mogelijk in een vaas water met bloemenvoeding om te drinken.

Je ontvangt je pioenrozen met het blad nog aan de stelen. Dat laten we tijdens het transport bewust zitten, zodat ze beter vers blijven. Eenmaal bezorgd, kun je het meeste blad verwijderen, zodat het water vooral naar de bloemknoppen gaat. Let er daarbij op dat het blad bovenaan de steel blijft zitten om de grote, zware bloemen te ondersteunen.

Tip: Ververs het water om de 2-3 dagen, maar in ieder geval zo vaak als je eraan denkt. Dit helpt de groei van bacteriën in je vaas te verminderen, waardoor je langer van je bloemen kunt genieten. Je bloemen gaan zelfs nog langer mee als je je vaas ook steeds opnieuw even schoonmaakt.

 

Goed aansnijden te veel werk?

Zodra het snijvlak van bloemstelen in contact komt met lucht begint het proces van indrogen, waardoor ze minder goed water kunnen opnemen. Snijd daarom altijd minimaal 1-2 cm van de stelen, zodat de vaten weer worden geopend. Om bacteriën op het snijvlak tegen te gaan, gebruik je een scherp, schoon mesje of bloemenschaar. Liever geen keukenschaar, omdat je daarmee de stelen kneust en ze daarna minder goed water kunnen opnemen.

Tip: Snijd de stelen van je pioenrozen aan in een hoek van 45 graden. Zo hebben ze een groter oppervlak om te drinken. En een bijkomend voordeel: ze maken minder contact met de bodem van je vaas, waar bacteriën zich ophopen.

 

Styling tips

Pioenrozen ontvang je vers van de kweker als een lollypop in de knop. Soms plakken ze een beetje door een natuurlijk suikerlaagje. Maak de knop dan voorzichtig schoon door ze, naar beneden gericht, onder een zachte straal lauw water te houden. Op de bloemknop kunnen soms wat kleine bruine spikkeltjes zitten, dat is volkomen normaal. Zodra de knoppen spectaculair openen, zie je ze niet meer. Duurt het even voor ze opengaan? Met deze tips kun je het proces een beetje versnellen:

  • zet de stelen in lauwwarm water
  • pel heel voorzichtig de dikkere groene bloemblaadjes van de knop
  • verwarm dichte knoppen even in je handpalm

Kies een mooie vaas, ongeveer half zo hoog als je pioenrozen en bepaal de juiste steellengte, door ze naast de vaas te houden. Steek een bloem schuin in de vaas en laat de steel rusten tegen de rand. De tweede bloem steek je er kruislings overheen. Draai je vaas een kwartslag en doe hetzelfde met bloem drie en vier, zodat de stelen een kruis vormen. Hetzelfde herhaal je met de rest van de bloemen. Hou je van een boeket met hoogteverschil? Knip dan een paar stelen wat korter en steek deze er op het laatst bij in de vaas.

 

Keep it cool

Pioenrozen zijn heel gevoelig voor warmte. Help je bloemen zo lang mogelijk mooi te blijven door ze op een koele plek te zetten. Eenmaal in een vaas staan pioenrozen liever niet meer in de volle zon. Zo ver mogelijk van het raam staan ze perfect, zolang het maar niet naast de fruitschaal is. Bij het rijpen van fruit komt ethyleengas vrij, waardoor bloemen sneller verwelken.