Lelies verzorgen

boeket roselilies bestellen
boeket roselilies bestellen

Ze hebben dorst!

Als je je lelies ontvangt, hebben ze vast en zeker dorst! Wij helpen je bloemen om onderweg gehydrateerd te blijven met een vochtzakje, dat volledig bio afbreekbaar is. Eenmaal bezorgd, staan ze graag zo snel mogelijk in een vaas water om te drinken.

Tip: Ververs het water om de 2-3 dagen, maar in ieder geval zo vaak als je eraan denkt. Dit helpt de groei van bacteriën in je vaas te verminderen, waardoor je langer van je bloemen kunt genieten. Je bloemen gaan zelfs nog langer mee als je je vaas ook steeds opnieuw even schoonmaakt.

 

Bloemen aansnijden teveel werk?

Zodra het snijvlak van bloemstelen in contact komt met lucht begint het proces van indrogen, waardoor ze minder goed water kunnen opnemen. Snijd daarom altijd minimaal 2 cm van de stelen, zodat de vaten weer worden geopend. Om bacteriën op het snijvlak tegen te gaan, gebruik je een scherp, schoon mesje of bloemenschaar. Liever geen keukenschaar, omdat je daarmee de stelen kneust en ze daarna minder goed water kunnen opnemen.

Tip: Snijd je stelen aan in een hoek van 45 graden. Zo hebben ze een groter oppervlak om te drinken. En een bijkomend voordeel: ze maken minder contact met de bodem van je vaas, waar bacteriën zich ophopen.

Hangen je bloemen na een aantal dagen een beetje slap, dan komen ze vaak weer prachtig op door ze opnieuw schuin af te snijden en in vers water te zetten.

 

Styling tips

Omdat je lelies vers van de kweker komen, zitten ze nog vers in de knop. De komende dagen zal je zien hoe ze ontluiken tot een prachtige, volle bos in je vaas.

Omdat de knoppen zo groot zijn, worden ze beschermd door een netje. Voorkom dat er bloemen beschadigen en wacht nog even met het verwijderen tot je klaar bent.

Kies een mooie vaas en bepaal de juiste steellengte, door je bloemen naast de vaas te houden. Knip de stelen met een scherp mesje schuin af, ongeveer dubbel zo hoog als je vaas. Steek een bloem schuin in de vaas en laat de steel rusten op de rand van de vaas.  De tweede bloem steek je er kruislings overheen. Hetzelfde herhaal je links en rechts, enzovoort. Hou je van een boeket met hoogteverschil? Knip dan een paar stelen wat korter en steek deze er op het laatst bij in de vaas.

 

Keep it cool

Help je bloemen zo lang mogelijk mooi te blijven door ze op een koele plek te zetten. Eenmaal in een vaas staan lelies liever niet meer in de volle zon. Op ten minste één meter van het raam staan ze perfect, zolang het maar niet naast de fruitschaal is. Bij het rijpen van fruit komt ethyleengas vrij, waardoor bloemen sneller verwelken.

 

Huisdieren? Opgelet!

Hoewel bloemen van nature niet op het menu van je huisdier staan, is het bekend dat lelies bijzonder giftig voor ze zijn. Heb je een harige vriend in huis, zorg er dan voor dat je lelies buiten bereik blijven.