Hortensia's verzorgen

hortensia boeket bestellen
hortensia boeket bestellen

Ze hebben dorst, dorst, dorst!

Als je onze hortensia’s ontvangt, hebben ze vast en zeker dorst! Wij helpen je bloemen om onderweg gehydrateerd te blijven met een vochtzakje, dat volledig bio afbreekbaar is. Eenmaal bezorgd, staan ze graag zo snel mogelijk in een vaas water om te drinken.

De Latijnse naam van de hortensia is hydrangea en verwijst naar het woord hydro. Ze houden enorm van water en kunnen zelfs vocht opnemen met hun bloemblaadjes. Zien je bloemen er een beetje dorstig uit? Dompel de bollen dan even in koud water.

Je ontvangt je bloemen met het blad nog aan de stelen. Dat laten we tijdens het transport bewust zitten, zodat ze beter vers blijven. Eenmaal bezorgd, kun je het meeste blad verwijderen, zodat het water vooral naar de bloemknoppen gaat. Laat het blad bovenaan de steel liever zitten, zodat ze de grote, zware bloemen kunnen ondersteunen.

Tip: Ververs het water om de 2-3 dagen, maar in ieder geval zo vaak als je eraan denkt. Dit helpt de groei van bacteriën in je vaas te verminderen, waardoor je langer van je bloemen kunt genieten. Je bloemen gaan zelfs nog langer mee als je je vaas ook steeds opnieuw even schoonmaakt.

 

Goed aansnijden te veel werk?

Om bacteriën op het snijvlak tegen te gaan, gebruik je een scherp, schoon mesje of bloemenschaar. Liever geen keukenschaar, omdat je daarmee de stelen kneust en ze daarna minder goed water kunnen opnemen.

Snijd de hortensia stelen aan in een hoek van 45 graden. Zo hebben ze een groter oppervlak om te drinken. En een bijkomend voordeel: ze maken minder contact met de bodem van je vaas, waar bacteriën zich ophopen. Voor de wat meer houtachtige stelen, splits je de steel onderin door een klein verticaal knipje te zetten.

Tip: Hortensia’s scheiden na het snijden een melkachtig sap uit, dat ervoor zorgt dat de stelen verstopt kunnen raken, waardoor ze minder goed water opnemen. Om dit te voorkomen houd je de uiteindes van de stelen 5 seconden in heet water. Door gekookt water een paar minuten te laten afkoelen, zit je goed met de temperatuur.

Hangen je bloemen na een aantal dagen een beetje slap, dan komen ze vaak weer prachtig op door ze opnieuw schuin af te snijden en in vers water te zetten.

 

Styling tips

Kies een mooie grote vaas en bepaal de juiste steellengte door je hortensia’s naast de vaas te houden. Steek een bloem schuin in de vaas en laat de steel rusten tegen de rand. De tweede bloem steek je er kruislings overheen. Draai je vaas een kwartslag en doe hetzelfde met bloem drie en vier, zodat de stelen een kruis vormen. Hetzelfde herhaal je met de rest van de bloemen. Hou je van een boeket met hoogteverschil? Knip dan een paar stelen wat korter en steek deze er op het laatst bij in de vaas.

 

Keep it cool

Help je bloemen zo lang mogelijk mooi te blijven door ze op een koele plek te zetten. Eenmaal in een vaas staan hortensia’s liever niet meer in de volle zon. Op tenminste één meter van het raam staan ze perfect, zolang het maar niet naast de fruitschaal is. Bij het rijpen van fruit komt ethyleengas vrij, waardoor bloemen sneller verwelken