Gerbera's verzorgen

Gerbera boeket
Gerbera boeket

Ze hebben dorst!

Als je een boeket gerbera’s ontvangt, hebben ze vast en zeker dorst! Wij helpen je bloemen om onderweg gehydrateerd te blijven met een vochtzakje, dat volledig bio afbreekbaar is. Eenmaal bezorgd, staan ze graag zo snel mogelijk in een vaas water om te drinken.

Zet gerbera’s het liefst in een kleine laag water om te voorkomen dat de stelen slijmerig worden. Vergeet alleen niet het water op tijd aan te vullen.

Tip: Ververs het water om de 2-3 dagen, maar in ieder geval zo vaak als je eraan denkt. Dit helpt de groei van bacteriën in je vaas te verminderen, waardoor je langer van je bloemen kunt genieten. Je bloemen gaan zelfs nog langer mee als je je vaas ook steeds opnieuw even schoonmaakt.

 

Goed aansnijden te veel werk?

Zodra het snijvlak van bloemstelen in contact komt met lucht begint het proces van indrogen, waardoor ze minder goed water kunnen opnemen. Snijd daarom altijd minimaal 2 cm van de stelen, zodat de vaten weer worden geopend. Om bacteriën op het snijvlak tegen te gaan, gebruik je een scherp, schoon mesje of bloemenschaar. Liever geen keukenschaar, omdat je daarmee de stelen kneust en ze daarna minder goed water kunnen opnemen.

Tip: Snijd de gerbera stelen aan in een hoek van 45 graden. Zo hebben ze een groter oppervlak om te drinken. En een bijkomend voordeel: ze maken minder contact met de bodem van je vaas, waar bacteriën zich ophopen.

 

Styling tips

Kies een smalle, hoge vaas voor je gerberas’s. Schik de gerbera’s tot een mooi boeket door in je hand steeds één steel schuin op de vorige te leggen. Met je andere hand draai je het boeket een halve slag, voordat je de volgende steel schuin oplegt. Voor een speelse look, halen we in de vaas een paar stelen een stukje omhoog.

Gerbera’s hebben de eigenschap dat ze hun kopjes soms laten hangen. Haal deze bloemen uit je bos en zet ze in een klein vaasje, zoals de Hammershoi small. Zo kun je nog lang van ze genieten.

 

Keep it cool

Help je bloemen zo lang mogelijk mooi te blijven door ze op een koele plek te zetten. Eenmaal in een vaas staan gerbera’s liever niet meer in de volle zon. Op tenminste één meter van het raam staan ze perfect, zolang het maar niet naast de fruitschaal is. Bij het rijpen van fruit komt ethyleengas vrij, waardoor bloemen sneller verwelken.